Vítejte na našem eshopu, v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Geoff Anderson - Studené nohy

Studené nohy jsou pravděpodobně jedny z nejhorších, jaké můžete na rybaření mít. Jakmile nohy ochladnou, může být obtížné získat zpět teplo. A chladno na člověku se rychle podepisuje. Naopak, horké dny v mokrých ponožkách mohou být pro někoho velmi nepříjemné. V obou případech však můžete jít správnou cestu, pokud jste vybrali správné ponožky! Existují ponožky, které mohou regulovat teplotu jako termostat. Chápu, že jste skeptičtí. Taky jsem byl na začátku. Druhý den jsem na rybaření vyzkoušel nové vlněné ponožky od Geoffa Andersona. Ponožky jsou vyrobeny z nejjemnější vlny merino! Merino vlna je tak měkká, že se např. používá pro dětské spodní prádlo. Proto merino vlna nepoškrábe.

Sokker-3-683x1024

Merino vlna pochází z ovcí merino. Žijí hlavně v Austrálii a na Novém Zélandu.

Kvalita vlny se měří v mikrometrech. Je to jednotka, která označuje průměr vlněného vlákna v přízi. Čím nižší je mikron, tím jemnější je vlna! Pokud je vlna dostatečně jemná, nevšimnete si svědění, s nímž si mnoho lidí spojuje vlnu. Mikronové číslo 28 označuje bod svědění. Hodnoty nad 28 jsou označeny jako svědění, zatímco hodnoty pod 28 nejsou označeny. Liší se to samozřejmě od člověka k člověku, protože existuje rozdíl v tom, jak citlivý je, ale v zásadě 28 je bod svědění. 

Ovčí vlna z merina je obecně v mikronovém čísle mezi 17,5 - 24.

Poll_Merino

Jasně pod 28! Proto je merino vlna tak populární a milovaná mezi lidmi ve venkovním prostředí - jako turisté a rybáři. Ano ano zní všude, je hezké, že se ponožky nepoškrábaly. Není však levnější koupit syntetické ponožky. Ani oni nepoškrábají.

Proč si musím za vlnu připlatit?

Vlna má oproti ponožkám ze syntetického materiálu dvě výhody: Vlna reguluje teplotu. Merino vlna je vhodná do horkého i chladného počasí. Na Novém Zélandu a v Austrálii najdete chladné a horké počasí. Ovcím se ale tu daří opravdu dobře. A to díky merino vlně. V chladném podnebí bude vlna absorbovat vlhkost z vašeho těla a vytvářet teplo. V horkém prostředí bude vlna znovu absorbovat vlhkost z vašeho těla a poté se ochladí, jakmile se vlhkost ve vlně odpaří.

Sokker-2-768x512

S vlněnými ponožkami to v létě může znít trochu divně, ale nebude to nepříjemné, stejně jako k tomu může mít sklon plast. Jen pomyslete na ovce, které mají po celý rok vlněnou srst v kolísavých teplotách. Jsou v pořádku! Takto bude vlna pracovat s vaším tělem a regulovat teplotu podle potřeby a prostředí. Příroda nad ním má kontrolu nad regulací teploty.

Moje zkušenost s vlněnými ponožkami. Získal jsem tyto 3 modely. Liner, Woolly a Bootwamer.

Druhý den jsem byl 6 hodin pryč. Nebylo nijak zvlášť horko. Myslím, že voda měla asi 7-8 stupňů. A s modelem Wolly jsem ani nezamrzl nohy, ani mi nebylo příliš horko. Když jsem si po jízdě sundal brodivé boty, měl jsem nohy úplně normální a nepotil jsem se. Vždy nosím jednu z těchto ponožek. Pokud je opravdu zima, mám uvnitř vložku a potom buď Wolly nebo Boot teplejší. A ještě něco jiného. Možná se cítíš jako já. Nesnáším šití! Není nic horšího než ponožka, která má otravné šití na špičkách. Ale naštěstí si nic nevšiml. A také nepoškrábají. Další plus s merino vlnou.

Poslední výhodou merino vlny je něco, s čím bude váš rybářský kamarád spokojený: Nebude cítit pot!

Geoff-Anderson-Socks_2

Samotný pot necítí, na druhé straně voní bakterie vyskytující se v potu. Protože pot a vlhkost z těla jsou absorbovány do jádra vlněných vláken, a proto nejsou bakteriím k dispozici, můžete se zápachu vyhnout několik dní! Bakteriím se také mnohem lépe daří na hladkých površích, například na syntetických vláknech. Nové vlněné ponožky od Geoffa Andersona tedy můžete bezpečně nosit mnoho dní po sobě, aniž by vám začaly páchnout potem.

Jak vidíte, vlna má oproti syntetickým ponožkám mnohem více výhod. Měkkost, nepoškrábe se, regulace teploty, necítí pot.

4 druhy vlněných ponožek od Geoff Anderson.

Liner - nejtenčí ponožka. Výhodně lze použít v horkém letním dni nebo uvnitř jedné z dalších ponožek. Podšívka odvádí vlhkost od nohou a do ponožky číslo dva.

Reboot - používá se na jaro a podzim (nezkoušel jsem to).

Wooly - dobré pro jaro, podzim a mírné zimy.

Boot Warmer - pro opravdu chladné dny.

Osobně miluji vlněnou ponožku. Je to ten, který používám nejčastěji.

Více o výběru ponožek se dočtete zde: https://www.carpconcept.cz/vyhledavani/?string=ponožky

Martin Gutman - poradenské služby tel.: 777664564

123500295_733100157276416_5887607467906381696_o