Vítejte na našem eshopu, v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Sportex - Jak vybrat kaprový prut?

Sportex - Jak vybírat prut na kapry.

Stojíte před velmi těžkou pro Vás otázkou jaký prut na kapry vybrat. Jelikož jsme jedni z nejlepších prodejců zn. Sportex na trhu, rádi bychom vám v tomto článku pomohli s orientací na co se zaměřit a jak se z orintovat ve všech bodech - Jak správně vybrat pro sebe ten správný Sportex.

Logo

Před nákupem vždy zvažte kde a u koho prut nakoupíte, jestli daný obchodník má pruty na skladě, jestli je ochoten na prodejně pruty předvést, ukázat a poradit Vám s výběrem správného prutu,  k tomu vám je ochoten doporučit i správný naviják, stojan na pruty atd.. Nezajímejte se vždy jen o nejlevnější cenu, kdy pár stovek korun rozdílu může pak stát tisíce korun na špatném výběru, servisu a opravách, dávate tím i potřebnému obchodu možnost vaše peníze investovat zpět do prodejny a zázemí. Kvalitní obchod poznáte dle toho jak s vámi jedná, jak řeší případné reklamace, záruční a pozáruční servis, nemusítehlídat např. faktury a doklady na reklamace, že váše pruty zaregistruje a stará se o vás, umí opravit a vyměnit vyklepnuté očka atd. i  jaké má reference od spokojených zákazníků že ti jsou hlavní referencí pro Vás a jak se o podvědomí značky Sportex stará a tím i se starat bude o vás.

1. Kde a jak budu chytat?

59299101_1076212945912969_7895415565370523648_o

Tato otázka je podle mě asi na prním místě. Uvědom me si že na prvním místě je vždy jestli se chci věnovat naplno lovu kaprů na boilies a tomu podřídit svoji vášeň a nebo jesti chci chytat spíše rekreačně a více univerzálněji všechny metody lovu na těžko s boiliem, kukuřicí, peletamy a jinými návnadami.

Spíše se sami ptejte jestli budu mít čas tolik na ryby kolik bych chtěl. Další volbou je investice, vždy zvažte kolik chcete investovat do prutů a ostatního vybavení první počátky se pohybují od rozmezí 15000.-kč až po statisíce. Ale to vše záleží jen a jen na Vás kolik chcete investovat do kaprové výbavy.

Existuje univerzální prut. Dá se říci že ano, ale v základě musíte zvážit všechny aspekty co od něj chcete očekávat. Standartně na všechny vody vám bude stačit 366cm a 3lb prut jestli 2-dílný a nebo 3-dilný je jen na Vás kvůli transportu.

Zátěž prutu!

Hmotnost minimální a maximální doporučené zátěže se u kaprových prutů zn. Sportex se udává v anglických librách (lb). V podstatě jde tedy o zátěž, kterou doporučujeme na hody aby prut správně reagoval na Vaše schopnosti. Již věkem se u každého rybáře mění schopnost ovládat prut správně, čím je rybář starší např přes 45 a více let potřebuje tužší prut okolo 3,25 lb a více. Jde o to že věkem nám pohyb a rychlost opřít se o prut zabraňuje pohyb kosti jsou již jinak uzpůsobené, jsem pomalejší, nemáme takový pohyb a švih jako zamlada.. Prut s testovací křivkou 1lb by tedy měl papírově unést až 453 gramů.

Nejčastější testovací křivky, které jsou uváděny v librách (lb), převedené na údaje v gramech a jedná se tedy o odhozovou zátěž. Obecně platí, že 1lbs se rovná asi 30 g.

1,5lb = 43g / 1,75lb = 50g / 2lb = 56g / 2,25lb = 64g / 2,5lb = 71g / 2,75 = 78g / 3lb = 85g / 3,5lb = 99g / 4lb = 113g

Pokud si tedy koupíte 3lb kaprový prut, maximální vrhací zátěž pro vás bude 85g. Pojem maximální vrhací zátěž znamená, že budete nahazovat s maximální silou, zhoupnutím zátěže, nebo klidně i s rozběhem, aniž byste prutu nějak ublížili. Pokud se ocitnete v situaci, kdy potřebujete použít olovo těžší, nezoufejte. Klidně na kaprový prut připněte 110g, nebo i 130g, nebo 150g olovo - tady už ovšem musíte nahazovat opatrněji a v žádném případě ne maximální silou, nebo s rozběhem.

Čím vyšší testovací křivku bude prut mít, tím vyšší je pravděpodobnost ztráty ryby při zdolávání. Jestliže je prut tvrdší, nemůžete náhlé výpady v příbřežních partiích už tak dobře odpružit, jak to dokáže měkčí prut. Pro normálního sportovního rybáře tedy stačí prut s křivkou 2,5 lb. I s ním je možné pohodové nahození na 60 metrů se zátěži 70-80 gramů.

Kde budete chytat?

Délka prutu může velmi ovlivnit komfort při lovu. Na malé vody a při lovu v blízkosti břehů vám bude bohatě stačit prut v délce okolo 3m. Pokud chytáte na nepřístupných, zarostlých březích, také bude dobrou volbou prut v délce do 3m, případně 3,3m. Tyto kaprové pruty bývají označovány jako "stalkerové". Tato kratší délka prutu bude vhodná i na chytání ze člunu, kde se s dlouhým prutem špatně manipuluje.

Pokud však lovíte na rozsáhlých vodních plochách, je velký předpoklad, že budete potřebovat daleko nahazovat, nebo stahovat montáže z velkých vzdáleností po zavezení. Stejně i lov na silně proudících řekách vyžaduje tvrdší a delší kaprařské pruty. Tvrdší kvůli tomu, že ryby v řekách mají mnohem větší sílu, a delší kvůli tomu, abyste dokázali eliminovat sílu proudu zvednutím prutu, tzv. do nebe. Pro takové případy je vhodné sáhnout po delších a pevnějších prutech v délkách od 3,6m a libráži minimálně 3lbs v závislosti na akci a tvrdosti prutu.

Mezi nejčastěji prodávané kaprové pruty u nás patří jednoznačně třídílné děličky s libráží 2,5 a nebo 3lb. Pokud přijmete radu, pak v prodeji vládnou například kaprové pruty Delphin Armada, nebo Delphin Etna třetí generace. Mezi naše tajné favority řadíme také kapráky Competition CS-4 Německé značky Sportex, se zárukou 10 let na blank.